fredag den 2. juni 2017

Spørgsmål til livet som forfatter

Vi kunne rigtig godt tænke os at blive klogere på, hvordan det egentlig er at arbejde som forfatter. I den forbindelse har vi udarbejdet en række spørgsmål, som vi har sendt ud til nogle forfattere, i håb om at kunne sige noget mere om hvordan det er at være forfatter. Vi har selvfølgelig en masse forestillinger omkring hvordan det er at være forfatter, og det er vi sikre på, at andre også har. Det er disse forestillinger som vi gerne vil prøve og be-/afkræfte. Måske finder vi ud at forfattererhvervet er helt anderledes end vi troede.. Hvis du sidder og læser med, og du også har nogle spørgsmål som ville være relavante og stille til en forfatter, så skriv dem endelig i kommentarfeltet!
Her er vores spørgsmål! 


Vi starter ud med 5 af de korte, bare lige for at få de ”vigtigste” informationer på plads: 
• Hvor bor du, og sammen med hvem?
• Hvor mange kopper kaffe drikker du om dagen?
 • Når du skal snacke, er du så til sødt eller salt?
• Ryger du?
• Hvad er din favorit spise? 

Og så de lidt mere seriøse:
1. Det der med at vide hvad man vil med sit liv, er bare skide svært, i et samfund, hvor der findes flere valg end mennesker til at træffe dem. For nogle mennesker ”ligger det i kortene”, og det må da bare være rart og simpelt. Andre mennesker bruger et årti på at sidde på forskellige hylder, indtil de finder den med deres navn på...  Hvornår vidste du at du ville være forfatter? Lå det i kortene, eller har du ledt længe efter hylden med dit navn? 

 2. Man kan drømme om mange ting… Man kan drømme om at vinde i lotto, og man kan drømme om at blive en kendt skuespiller. Nogle drømme er realistiske nok til at blive til mål, som man kan prøve at opnå. I den proces finder man muligvis ud af, at det slet ikke var det man drømte om alligevel, og så finder man bare en ny drøm. Og det er der i øvrigt slet ikke noget galt i… Har du på et tidspunkt haft drømme om at blive andet end forfatter, som erhverv? 

3. Når man beslutter sig for at gøre en drøm til et mål, og derefter beslutter sig for at nå det mål, så tager man på en rejse. Man må bare håbe på, at det man har pakket i sin kuffert er nok til at tage en derhen hvor man gerne vil.  Kan du kort beskrive din vej, fra da du besluttede dig for at ville være forfatter, til din første udgivelse? 

4. Motivationen for at nå et mål, kan komme mange steder fra. Måske bliver man inspireret af noget eller nogen. Hvad var din første inspirationskilde? Og hvad giver dig inspiration og gode idéer i dag?

5. Nogle forfattere skriver bedst om natten. Nogle skriver bedst i deres sommerhus, eller måske i et helt andet land. Det kender vi fra os selv, i vores projektskrivnings-perioder. Motivationen kan komme på de underligste tidspunkter… I hvilke rammer er du mest kreativ?


6. Man hører af og til om, at en forfatter får en skriveblokade. Det kender vi studerende i øvrigt også til, skal det lige siges. At sidde i flere timer og stirre ind i computerskærmen, imens man græder fordi der er to dage til afleveringsdatoen, og ens hoved ligner en ørken, hvor intet andet end en støvkugle kommer susende forbi i ny og næ… Har du prøvet at have en skriveblokade? Hvordan tror du den opstod, og hvad gjorde du for at komme ud af den? 

7.At være forfatter er også forbundet med at dele ud af sig selv, på et andet plan end i andre erhverv. Vi kan forestille os, at det må være lidt nervepirrende (men også spændende), at skulle høre folks meninger omkring ens arbejde, fordi der er relativt meget på spil, også på det personlige plan. Og hvad så hvis de ikke kan lide det….  Hvordan ville du håndtere, hvis du fik en dårlig anmeldelse på et af dine værker? 

8.Det er svært at være forfatter uden et forlag. Et interessant spørgsmål, til enhver forfatter, er hvor meget forlaget egentlig har betydet for/haft indflydelse på det færdige produkt. Og hvad gør man egentlig som forfatter, hvis man er uenig med forlaget ift. måden de ser værket på? Har du oplevet at måtte gå på kompromis med forlaget, for at få dit værk udgivet? Og er det at indgå kompromisser en helt almindelig ting i udvekslingen imellem forlag og forfatter? 


9. Der kommer flere og flere forfatterskoler og forfatterkurser til landet. Den mest anerkendte er nok Forfatterskolen i København, hvor man allerede skal mestre et hvis niveau for at blive optaget. Og så er der alle de andre, hvor folk kan komme og modtage undervisning i, hvordan man bliver bedre til at skrive. Det lægger op til et, synes vi, ret relevant spørgsmål… Mener du at man kan LÆRE at skrive så godt, at man kan leve af det? Eller kræver det et medfødt talent?  

10. Vi hørte engang en forfatter sige, at man kun skal blive forfatter, hvis man ikke kan lade være. Vi kunne godt tænke os at høre, hvilke råd du ville give til folk som drømmer om at bliver forfatter. Hvad skal man overveje? Hvornår er man ”klar” til at udgive værker? Hvordan tager man skridtet fra skrivebordsskuffen til forlaget?  

Vi har som sagt sendt disse spørgsmål afsted til nogle forskellige forfattere, og håber på at få svar hurtigst muligt! Indtil videre, skal du i hvert fald have tak fordi du læser med!

Stine og Stephanie  


Ingen kommentarer:

Send en kommentar